Debat og politik

FORURENING AF DIN LUFT OG DIT DRIKKEVAND?

Af Kim Alexander Jensen, Liberal Alliance

Folketingskandidat, Sydjyllands Storkreds

Jeg har i går været til et spændende arrangement om Grindstedsværkets generationsforurening (med mere – jeg forstår at ikke alt forureningen betegnes, som generationsforurening).

Grindsted er den by jeg forelskede mig i – altså, der hvor jeg fandt min forlovede – og det er en by, hvor jeg har haft tilknytning til de sidste 15 år. Herfra ved jeg også at man næppe kan besøge Grindsted uden at gå en tur om en af de smukke søer, men samtidig kan man heller ikke undgå emnet om forureningen i undergrunden.

P4 dækkede arrangementet og jeg fik derfor lejlighed til, at udtale mig til en jouranlist. Mit budskab var at jeg ser vores rene luft og drikkevand, som noget vi alle må synes er vigtigt – og som vi alle ønsker, at tage ansvar for.

Der pågår lige nu et fornuftigt stykke arbejde, som er igangsat med LA’s mandater i 2019. Her er opgaven i første omgang, at blive klar over hvordan det hele står til, samt afdække løsningsmuligheder.

På nogle punkter mangler vi viden og må afvente forskning og arbejdet, som er i gang – andre punkter afventes grundet prioritering af de områder med højest risiko for, at skade borgernes sundhed.

Jeg synes det er vigtigt, at vi tager ansvar for forureninger, som dén vi har i Grindsted, og jeg er glad for, at se så stor opbakning til at ‘gøre noget og at gøre mere’ – dog er den næste del sværere at svare på:

For hvad skal der gøres? Eksempelvis har vi den mest skadelige forurening under Grindsted bymidte, hvor viljen til at løse det er stor, men løsningerne mangler.

Derfor må det være politikernes primære opgave, at understøtte det igangværende arbejde og forskningen omkring oprensning. Samtidig lød de bedste idéer til, at være at man skulle samarbejde mere imellem de kommuner og regioner, som arbejder på samme udfordringer. Og ja – simpelthen tage ved lære fra de steder hvor man allerede har oprenset forureninger.

Jeg er stor fortaler for at tage ansvar for forureninger, så vi også i fremtiden vil have frisk ren luft, og rent drikkevand i vores undergrund.

Det kan være svært, at se at der sker noget, når man ikke kan se at der graves og oprenses. Men regionen er på opgaven og prioriterer, fornuftigt nok, borgernes helbred først. Der skal garanteret findes flere penge på et tidspunkt, så der kan blive ryddet helt op, men penge alene kan ikke løse problemet endnu.

Kommentarer