112

Techgiganternes stigende magt bekymrer de unge

Unge finder techgiganternes stigende magt bekymrende. De frygter, at fake news kan få demokratiet til at slå revner. Det viser en ny analyse gennemført af Tænketanken Mandag Morgen for DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd og den danske tech-ambassade. Techgiganterne skal indordne sig vores demokratiske spilleregler, og det kræver politisk handling, siger DUFs formand.

Det er vigtigt, at politikerne regulerer techgiganterne, så deres magt og indflydelse på vores hverdag ikke bliver misbrugt. Det er hovedkonklusionerne i en ny analyse af unges syn på digitale samfundsudfordringer, som DUF udgiver i dag sammen med tænketanken Mandag Morgen.

– Techgiganterne er blevet en slags social infrastruktur. De er så dominerende, at man ikke kan vælge dem fra uden at blive hægtet af fællesskabet. Derfor er det op til politikerne at regulere dem, så deres indflydelse ikke forbliver en hæmsko for demokratiet, siger Chris Borup Preuss, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd.

Analysen viser, at unge er mest bekymrede for fake news og ”deepfakes” (falske videoer red.). Samtidig svarer flertallet af de unge, at det er politikernes ansvar at regulere techgiganterne, så deres magt ikke bliver misbrugt.

DUF bakker op om regulering

DUFs formand Chris Borup Preuss opfordrer politikerne til at lave et sæt fælles digitale spilleregler, der sikrer vores demokratiske rettigheder i den digitale verden:

– Politikerne har opbakning fra ungdommen til at tage kampen op mod techgiganterne. Vi skal skabe nogle fælles digitale spilleregler, som sikrer at techgiganterne underbygger – og ikke undergraver – demokratiet. De skal bygge på demokratiske værdier som ytringsfrihed og online rettigheder. siger DUFs formand, Chris Borup Preuss.

8 centrale perspektiver fra unge om tech

  1. Politikerne skal regulere techgiganterne
  2. Vi er OK med at give vores data til techvirksomhederne, men de har et ansvar for at passe på dem
  3. Vi frygter, at fake news kan få demokratiet til at slå revner
  4. Som forbruger på de sociale medier er algoritmer nødvendige, men som samfundsborgere er vi mere bekymrede
  5. Individet har et stort ansvar for, hvordan de bruger og dermed påvirkes af de sociale medier
  6. De sociale mediers magt til at fjerne indhold er måske et nødvendigt onde, men vi er bekymrede
  7. For både samfund og individer er ”deepfakes” meget bekymrende, og politikerne bør sætte hårdt ind over for det
  8. Techvirksomheder har et ansvar for at skabe mangfoldige platforme

Kommentarer